Reno

Още една великолепна марка автомобили от френския пазар Рено. Известен производител не само на леки, но и на тежкотоварни коли, камиони, автобуси и трактори. Компания Рено съществува от 1899 година на 25 февруари. Историята й стартира по-рано, когато Луи Рено още на 20 годишна възраст, представя Voiturette. Това негово творение печели бас, в който успява да премине по улица с 13 % наклон. След демонстрацията, Луи има вече 12 поръчки и така се заражда марка Рено.

По право марката Рено е основана от двамата братя Луи Мрсел и Фернан Рено още в 1898 г. Луи е инженер и проектант на автомобилите рено, а Фернан се занимава с организацията и управлението на компанията. Още в първите години фирмата стартира добре и носи славата на модерен, иновативен създател на коли, които са изключително подходящи за спортни състезания.

През 1899 г. е представен първият седан на Рено за целия свят. Това го отвежда за масово производство. Компания Рено прави редица техники за производство, а през 1905 и Тейлъризмът. По време на Първата Световна Война, Пежо е производител на танкове. В 1925 г., Рено се представя на пазара с първото си лого под форма на диамант. Честта се пада на модел 40CV. Освен това този модел автомобил побеждава на рали в Монте Карло, бележейки не малко рекорди. След 1945 г, Втората Световна Война Рено губи правата и е национализирана.

Идните тридесет години не я спират и не пречат производството и да се модернизира и расте, така достига нови модели. Сред най-значими модели коли в тези години са Рено 4CV; Рено 4 от 1961 г. и от 1972 г Рено 5; Рено 16, хечбек от 1965 г. През 80-те се появяват и Рено 25; Еспас, който е и първи МПВ в Европа.

В1996 г. Рено е застигната от приватизация. За 1999 г 36.8% е дяла придобит от Нисан и купува Дачия и Самсунг Моторс.

В новата ера славата на Рено продължава с огромните цифри на работещи служители в компанията – 127 хиляди и годишен оборот над 40 млрд. евро.

Днес Рено може да се похвали с най-успешните си модели, сред, които са: Клио; Лагуна; Меган; Модус; Колеос; Сеник; Туинго; Еспас; Флуанс; Кангу.