Nissan

Нисан е марка автомобили с богата история. Тя започва своя старт през 20-ти век. В самото начало Нисан е обединение между три компании The Kwaishinsha Company, се нарича едната от тях. Оснвана през 1911 г. и се занимава със създаване на моторни превозни средства, с авангарден стил и дизайн. Като първи автомобил на компания Нисан е регистриран DAT. Името му е сбор от първи букви на тримата си създатели. Kwaishinsha започва своята продажба на пазара през 1914 г. Другата компания е Jitsuyo Jidosha Co. Ltd. Тя е създадена през 1919 г. и се занимава с производство на триколесни моторни превозни средства. В 1931 г. двете Kwaishinsha и Jitsuyo Jidosha се обединяват в Dat Jidosha Seizo Co и така се поставят основите на третата компания Tobata Casting.

След сливане на трите компании в една, тя получава името Nissan Motor Co, това става през 1934 г. Малкият автомобил Datsun е първи за обединената фирма. В годините между 30-те и 40-те, компанията се фокуса към военните нужди на Япония. Nissan произвежда самолетни двигатели, военни камиони и торпедни катери.

Главния завод за автомобили Нисан се намира в Йокохама и след войната, през 1945 г продължава да се занимава с производството на коли. През 1947 г е възобновен Datsun.

Компания Нисан сътрудничи с британския автопроизводител Austin Motors. В средата на миналия век, годините от 50-те и 60-те, Nissan бележи три големи удара с модели Bluebird; Cedric и Sunny. Нисан открива своите два нови завода и се обединява с конкурента Prince Motor Co в 1966 г.

Нисан завладява американския пазар в 1959 г., чрез образуване на дъщерна компания Nissan Motor Co USA. През 1973 г., когато страната има петролен недостиг, се появява икономичния Datsun Sunny. Това извежда компанията на завидни позиции, а през 1980 г. започва и производството на автомобили за и на територията на САЩ.

С известните DAT и Datsun, Nissan са сред пионерите на японски автомобили. В1990 г. Нисан, лансира своя луксозна марка коли Infinity, това я прави равноправен конкурент на луксозни марки като Lexus и Acura, от Toyota и Honda.

След криза през 90-те, компанията подписва договор с френския производител Renault. Новият управител Карлос Госн, до тогава директор в Рено, създава „План за възраждане на Нисан“ и продажбите бележат висок ръст.

Навлизайки в новия 21 век, Нисан е стабилен играч в международните автомобилни пазари и в тясна връзка с Renault.

Днес Нисан е сред няколкото от водещите автомобилопроизводители.

Едно мнение по „Nissan

Вашият коментар