Mazda

Марката японски автомобили Мазда се появява в началото на миналия век. Неин създател е 20 годишния Жужиро Мацуда, който през 1920 година създава своя работилница за пройзводство на коли, а по-късно в комбина с други инвеститори купува разорената компания Abemaki, Хирушима и се занимава в началото с дървесина. Години след това се реформира и започва произвоство на мотоциклети и японски модели автомобили. Първите създадени от компанията на Мазда коли представлявали камиони с три колела, задвижвани от двигатели с 500 куб.см.

Зад името Мазда се крие славата на зороастрийски бог, Ахура Мазда, който бил почитан от персите. Името е сходно и с това на създателя на компанията.

Началото на марка Мазда в сферата на машиностроенето започва през 1931 г. Първият модел изкаран на пазара е Mazda-Go.

През 1952 г. Жужиро Мацуда оставя в наследство на сина си Тенуджи Мацуда, компанията. След 1960 г., когато стандарта на живот в Япония значително бил подобрен, фирмата представя на пазара модел R360. Леката кола представлявала двувратка с 2-цилиндров двигател от 356 куб. см.

Следва разработка на роторен ванкеловия двигател, а Мазда за онова време е единственият създател на автомобили с този вид двигател. Разликата между роторни двигатели от Мазда и бутални, като V6 и V8, създавани от конкурентите не се криела в мощността, а в размера и тежестта. Тези на Мазда били много по-леки.

Сред най-продаваните леки коли на Мазда е модел R100, серия RX.

По време на кризата за нефт през 1973 година, компания Мазда се фокусира над производството на малки фамилни автомобили с двигател на бутало. Идеята е да създаде и улесни живота на хората, чрез по-икономични превозни средства. Роторните двигатели остават за спортните RX-7 и RX-8. В 1989 година, Мазда пуска в производство лекият спортен автомобил Роудстър или наричан още MX-5. Неговата поява бележи великолепни успехи.

Компанията не се спира до тук. Тя представя двигател на принципа на Милър, чрез луксозен модел на седан Миления през 1995 г. Години след това в 2008 година негов последовател е и моделът Демио. Важно за Мазда е партньорството й с Форд от 1979 г. Близо двадесет години след това Форд компанията печели 33.9% от дяла на Мазда.

През 1997 година Мазда се появява с логото, което и днес е прочуто по целия свят.

Днес компания Мазда се намира на 15-то място сред останалите производители на лекотоварни коли и автомобили. Към портфолиото й днес са включени модели: Мазда 2/Демио, Вериса; Мазда 3/Аксела; Мазда 5/Премаси; 8/MPV; Мазда 6/Атенца; MX-5; RX-8; Трибют, CX-7; CX-9; BT-90.