BMW

Основите на автомобили с марка BMW са поставени в началото на миналия век 1913 година от Карл Фридрих Рап. Той отвара врати на голямата компания в град Мюнхен, Германия, като в началото създава двигатели за самолети. С първоначалната дейност на производство се постава и началото на световно известната немска марка за автомобили днес – BMW, а именно логото изобразяващо въртящо се самолетно витло в три цвята придружено с Баварския флаг.

Бързо известността и продажбите на самолетни двигатели растат, но нуждите се свеждат в няколкогодишна слава, която трае по времето на Първата световна война, след което дейността на BMW се насочва към производство на спирачки за влакове. През 1923 г. компанията сътворява първия мотоциклет, познат като R32. Той е с въздушно охлаждане и двигател с обем 500 куб. см.

Мотоциклети R12 и R75 на BMW са широко използвани в германската армия по време на Втората Световна война. Модел BMW R75 е придружен от кош, а колелото към коша е задвижвано, чрез диференциал, позволявайки по-голяма проходимост.

Няколко години по-късно през 1927 г. BMW започва производство на автомобили. Така фирма „Fahrzeugfabrik Eisenach A.G.” създава първата си леката кола Dixi на BMW.

Днес марка BMW се слави с творението на 6-цилиндрови двигатели за спортни автомобили и седани. Кабрио, роудстър и седан са в дългите им списъци.

В края на Втората световна война, голям успех в компанията на марка BMW, стават модели на микро кола BMW Isetta. Тя е продължение на италианския Isetta, придружена от BMW двигател.
Има още

Фолксваген автомобили – Volkswagen

Фолксваген е немски автомобил, чието производство стартира през 1937 г. в Германия. Както и самото наименование говори в превод Volkswagen, значи кола на народа. Той се нарежда на челното трето място по най-разпространени автомобили в света

Историята на Фолксваген марка коли започва пред следващата 1938 година, която е създадена фабрика наречена първоначално KDF.

Още една година по-късно в страната започва войната, която временно замразява проекта за сглобяване на автомобили Volkswagen.

В 1945 г. Британци преименуват компанията на известната днес Volkswagen. След войната, износа и продажбите на автомобили под тази марка нараства значително. Предлагат се модели на седан и комби на достъпни цени за европейския и източен пазар.

Днес Volkswagen Group е създателя на едни от най-предпочитаните коли за градски условия. Той се смята за производител на атрактивни по дизайн превозни моторни средства, които предлагат високи нива на безопасност за околната среда и хората и са силно конкурентни в конкретния клас. За постижения сред най-добрите на марката се смятат: икономична кола, голяма мощност и дизелов двигател. Volkswagen е известен още като първият пътнически и бърз автомобил в света.
Има още

Мерцедес Бенц – Mercedes

Автомобила сред колите, най-известната, луксозна и класическа лека кола, на която всеки шофьор ще се възхити. Не само дизайн, но и технологии, двигател и всичко в тази марка автомобили е прецизно, висококачествени и доказало се през годините.

Много са чували историята на Първия автомобил на бензин, а тя започва на 1 октомври 1883 г., която Карл Бенц създава кола на четири точила с вътрешно горене и двигател. Нарича я на дъщеря си Мерцедес, а фамилията е продължението на великолепния автомобил. Мрцедес Бенц, основава своя компания наред с Макс Каспар Розе и Фридрих Вилхелм Еслингер, бизнесмен и търговец. Само след няколко месеца е патентован първия газов двигател, които работи, чрез запалване в горивна камера, и притежава системата на база изпускащ клапан, за регулиране на скоростта. Така е сътворен и първият високооборотен двигател на вътрешно горене.

След няколко години Карл Бенц създава триколесна моторна каляска и карета с двигател. След, което потегля с двамата си синове на автомобилно пътешествие.

Като марка автомобили Мрецедес Бенц се появяват едва през 1901 г. Компаниите на Даймлер Моторен Геселшафт и Бенц се сливат под едно име Даймлер-Бенц, а по-късно се преименуват като Мерцедес-Бенц.

Днес Мерцедес Бенц е част от Даймлер АГ, компания прочута с иновации, водещи стандарти в индустрията безопасни и първокласен стил и дизайн. Тя е харесваната марка, притежава отлична репутация, дължащи се на доказани качества, издържливост и здравина. Тази марка бележи първо място по най-късно отстранявани от употреба автомобили.
Има още

Alfa Romeo

Алфа Ромео са италиански автомобили, част от Фиат. Главно седалище на фирмата производител е разположено в Торино, Италия.

През 1907 година са поставени основите на първият автомобил с марка Алфа Ромео в Милано. Там аристократ създава фирма партнирайки си с френската автомобилна компания. Първото име на фирмата Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, в превод Ломбардска автомобилна фабрика.

Първите създадени от нея коли са по стандарти взаимствани от френските, а по-късно A.L.F.A. На по-късен етап те започват производство по собствен стандарт. За техен създател се слави Джузепе Мероси. През 1915 г. финансовата криза повлиява фабриката и е изкупена от Никола Ромео. От 1918 г. марката набира още по-голяма слава и създава все по-добри модели.

Днес Alfa Romeo е известна с много спортни модели, сред които най-новата 4C.
Има още

Audi

Ауди е немска автомобилна марка, известна по света и с над един век история. Тя е символ на иновации, технологии и дизайн.

Ауди е основана през 1909 г и има седалище в Инголщат, Бавария, Германия. История й започва още в далечната 1899 г.

Ауди е част от компанията на Фолксваген Груп, които са трети сред световните производители на автомобили. Моделите им се славят с разнообразие от кросоувър СУВ до малки коли, а така многообразна е и ценовата листа за предложенията им.

Мото на известната марка е „Vorsprung durch Technik“, в превод значещо „Прогрес чрез технология“. Те трайно отстояват позицията си и се доказват през годините като лидери сред създателите на автомобили.

Като лого за Ауди са четирите окръжности с еднакви размери, които се преплитат. Четирите кръга са символи на всяка една от марките на Ауди: Ауди-Дампф-Крафт-Ваген-Хорх- Вандерер, начело с Ауто Юнион, първият създател на компанията.

Първият създател на компанията е бил Аугуст Хорх и С-ие през 1899 г. Компанията е носела име Аугуст Хорк, по-късно в 1909 г, Ауди. Името на Ауди е дадено от сина на Хорх, идва от латински „horch“ и немската дума значеща аз чувам и част от името на основателя си.
Има още

Citroen

През 1919 година са поставени основите на френската компания за автомобили Ситроен. Техен баща е Андре Ситроен. Още през първата година от появата си те вече излизат на пазара с първия модел на Citroen – Type A. Това творение се превръща в първото икономичен изобретение на автомобил от всички серийни производство в Европа. Задейства се посредством стартер и електрическо осветление. Само за 2 години компания Ситроен създава 24 093 модела Type A.

През 1924 г. се появява модел В10 с цялостна каросерия изработена от стомана. През 1933 г. на пазара Ситроен излиза с Розали, първият двигател на дизел.

Едно десетилетие по-късно, през 1934 година френската компания бележи нов успех с първият Траксион Аван, сериен автомобил задвижван, чрез предно предаване. Името на модела е Citroen Traction Avant, а известността му се носи по целия свят. Непретенциозния стил на Ситроен, предвиден за масовата аудитория е характерен, но не и проницателен.

В 1948 година Ситроен не пада от подиума на светска слава и представя легендарният модел 2CV.
Има още

Fiat

Компанията на автомобили Фиат се намира в Торино, Северна Италия. Основите й са поставени през 1899 г., а за нейни основател се смятат Джовани Аниели.

В 1986 г. компания Фиат купуват Алфа Ромео, а малко по-късно и Maserati.

Днес Фиат е сред марките утвърдили се като лидери на световния автомобилен пазар. Техните произведения се изнасят в страни по целия свят като Италия, Полша, Бразилия, Аржентина, Китай, Франция, Индия и др.

Fiat бележат великолепни успехи след 1967 г. Те печелят над 14 награди за Автомобил на годината в Европа и са признати поради качеството на модели.

Фиат е абревиатурата от Fabbrica Italiana Automobili Torino. След 1910 г. компанията става, най-голямия производител за страната си, на лекотоварни коли и се нарежда на девето място в света.

За първи автомобил на Фиат се счита модел 3 ½ CV. Възход бележи след 1908 г., когато изнася произведенията си за САЩ. По това време в щатите притежанието на Фиат се е тълкувало като признак на висока класа и изключителен вкус.

Когато отмиава Втората Световна война, компания Фиат има спад, поради щетите, които са и нанесени, но това не я спира да се разраства. Не след дълго от 80% дял, тя бележи продажби над 87%. След 1925 г. Фиат построява фабрика, с най-големи размери за Европа. Само на 18 години внука на Джовани Анели, Джани Анели, поема контрола и управлението на Фиат, а по-късно и като председател.
Има още

Mazda

Марката японски автомобили Мазда се появява в началото на миналия век. Неин създател е 20 годишния Жужиро Мацуда, който през 1920 година създава своя работилница за пройзводство на коли, а по-късно в комбина с други инвеститори купува разорената компания Abemaki, Хирушима и се занимава в началото с дървесина. Години след това се реформира и започва произвоство на мотоциклети и японски модели автомобили. Първите създадени от компанията на Мазда коли представлявали камиони с три колела, задвижвани от двигатели с 500 куб.см.

Зад името Мазда се крие славата на зороастрийски бог, Ахура Мазда, който бил почитан от персите. Името е сходно и с това на създателя на компанията.

Началото на марка Мазда в сферата на машиностроенето започва през 1931 г. Първият модел изкаран на пазара е Mazda-Go.

През 1952 г. Жужиро Мацуда оставя в наследство на сина си Тенуджи Мацуда, компанията. След 1960 г., когато стандарта на живот в Япония значително бил подобрен, фирмата представя на пазара модел R360. Леката кола представлявала двувратка с 2-цилиндров двигател от 356 куб. см.

Следва разработка на роторен ванкеловия двигател, а Мазда за онова време е единственият създател на автомобили с този вид двигател. Разликата между роторни двигатели от Мазда и бутални, като V6 и V8, създавани от конкурентите не се криела в мощността, а в размера и тежестта. Тези на Мазда били много по-леки.
Има още

Opel

Опел води своето начало със създаването на шевни машини през 1862 година. Неини създатели са Адам Опел и механикът Ф. Луцман. Вторият създава моторни самоходи през 1898 г.

Покъсно двамата сина на Адам Опел патентоват конструкцията на производството му и изкупуват акциите на Луцман, през 1899 г. стартират серийно производство с марка Опел Луцман.

В 1909 година тя създава няколко от най-успешните модели кили, сред които и Докторска кола.

През 1914 година Опел е сред най-прочутите производители на немски автомобили. Първият създаден от марка Опел модел, разполага с каросерия от четири места и едноцилиндров двигател с 3,5 к.с. мощност и 1542 куб. см.

Днес Adam Opel AG има пет завода разположени на територията на Германия, а годишно произвежда към 650 000 автомобила. Други заводи на Опел има във Великобритания, Португалия, Индия, Белгия, Испания, Унгария, Аржентина. Опел става част от Дженерал Моторс за цяла Европа от 1931 година и придобива 100% от компанията.

Опел носи славата на марки автомобили известни по целия свят. Компанията е символ на стилен дизайн и иновативни технологии.

Още през 20-те години от изминалия век, Опел твори Лаубфрош, модела, който го нарежда сред високата класа на сегмента на пазара. Сред най-популярните автомобили през 1928 година, създадени от Опел са RAK 1 и RAK 2.

В 1935 г. компания Опел се превръща в първият немски производител с над 100 000 коли годишно. Добрия старт се дължи до голяма степен на модел P4.
Има още

Peugeot

Пежо е френска марка автомобили. Производството й стартира през 1885 година, а неин създател е Арман Пежо. Първоначално производството на фабриката му е свързано с велосипеди, а по-късно парни триколки и след това петролни такива.

Новата компания носеща името Пежо стартира през 1896 г., известна като Корпорация на автомобили Пежо. Тогава тя се и фокусира над автомобилите. В това време действащи са две компании на двамата братя Пежо, а техните синове ги обединяват в едно през 1910 г.. Известна като Анонимна корпорация на автомобили и велосипеди Пежо. Така достига до наши дни великолепието на марка Peugeot.

Пежо Ситроен Груп е шести по размери, производител на лекотоварни автомобили и коли по света и втори в Европа.

Фамилия Пежо регистрират дейността си през 1810 г., а за лого избират царя Лъв, който става символа и търговската марка през 1858 г. През 1889 г. Пежо навлиза на пазара като производител на автомобили, а години по-късно се лицензира чрез Даймлер и произвежда усъвършенстваните си автомобили.

Дейността на Пежо се води от интересна политика на компанията. Така например производството се увеличава, а моделите изразявали номера на автомобила и номенклатура. Това започнало като тактика още през 1895 г.
Има още