Hyundai

Корейската компания Хюндай има седалище Сеул, намиращо се в Южна Корея. Hyundai Kia Automotive Group, се смята за четвърти по размери автомобилен производител от 2009 г. В 2011 г., Хюндай става втора компания за годината. От 2008 г., Hyundai без Киа е обявен на 8-мо място като автопроизводител.

Днес Хюндай управлява най-големия по мащаб и обем производствен комплекс за автомобили в целия свят. Разположен в град Улсан и с капацитет от 1,6 милиона производни единици на година. В заводите работят 75000 души от и по целия свят. Hyundai продава в 193 страни и през 6000 шоуруми и дилъри. Днес Хюндай може да се похвали с няколко милионни продажби на автомобили.

Създадена през 1947 година от Чинг Джу. В последствие се появява цялата компания през 1967 г. За първи модел на Хюндай се смята Cortina. Той е част от съдействието с Ford Motor Company в идната1968 г.

Идеята на създателите на Хюндай е да работи самостоятелно, вместо да сглобява с чужди части автомобили. Тогава се появява

Джордж Търнбул, който е от Austin Morris в British Leyland, където е заемал място на изпълнителен директор. Със старт в работата си и помощ от още няколко британски автомобилни инженери и в резултат на усилията им, през 1975 година се появява първият корейски Pony автомобил. Върху него е оставен дизайнерският автограф на Джорджето. По отношение на двигатели и трансмисия Mitsubishi Motors, помага инициативата. Модел Еквадор се изнася за продажби в идната година. През 1991 г., Хюндай разработва собствен бензинов двигател от четири цилиндъра. Така се откроява с независимостта си.

През 1996 г., компания Хюндай открива завод в до Ченай, Индия.

В 1998 г. ръководството на фирмата е в ръцете на младия наследник Чинг Младши.

През 2004 г. Хюндай е на второ място за титла „първоначално качество“, а от 2002 г. се превръща в спонсор на Световното първенство по футбол на FIFA.

Днес Hyundai оперира на 6 центъра по целия свят, в Корея има три офиса и по един в Германия, Индия и Япония. В Калифорния, Хюндай разполага с център за дизайн Американски, който подготвя проекти за пазара на САЩ.

Автомобилите Хюндай днес се използват в 193 страни. Просперитета на Хюндай обаче не спира до тук В момента той е към 61-во място и придобива статус на бързо разрастващата се марка автомобили.