Ford

Компанията Форд Мотор е американска. Към нея се отнасят марки Форд, Мъркюри и Линкълн. Наред с това тя притежава и дялове от мазда и Астън Мартин и е бивш собственик на Волво автомобили. Последните, от които са продадени на китайска компания Зейянг Гийли Холдинг Груп в годината 2010 г. През 2008 година на Ягуар и Ленд Роувър са продадени на Тата Моторс, индийска компания.

Форд съществува на пазара за автомобили от 1903 г., неин създател е Хенри Форд. Негова най-голяма заслуга са поточните линии в областта на автомобилостроенето, а те значително намаляват цените на масовото потребление.

Начина на работа на Хенри Форд бил влиятелен и явен и през 1914 получил названието Фордизъм. През 1907 година Форд се появява на пазара и с лого от овал, а през 1928 година получава и тъмносин фон. Форд компанията е управлявана повече от един век под ръководството на фамилията. През 1920 г., над половината продажби на автомобили в САЩ са нейно дело. За Великобритяния делът й е 40%. С времето ръста на продажби и популярността на Форд не секват и това я поставя днес на завидното 4-то място в света. По продажби и производство в САЩ се нарежда на второ място.

Сред най-прочутите модели на Форед са: Т; Модел A; V-8 Модел Б; Форд Тъндърбърд; Форд Мустанг; Форд Ескорт; Фиеста.

Компанията на Форд предлага голям набор от продуктови автомобили на европейският, американският и други пазари

Днес най-известни сред моделите и са: Форд Ка; Фиеста; Форд Фокус; Форд Фюжън; Мондео; Мустанг; Таурус; C-Макс; S-Макс; Галакси; Сред вановете са поместени Форд Транзит, Еконован, Е-серията, Ай-Макс, Индевър. Зад кросоувъри стоят модели: Форд Едж и Флекс, СУВ с Искейп, Едж, Еверест, Флекс, Таурус Х, Фюжън, Територи, Експлорър, Спорт Трак, Експедишън.