Fiat

Компанията на автомобили Фиат се намира в Торино, Северна Италия. Основите й са поставени през 1899 г., а за нейни основател се смятат Джовани Аниели.

В 1986 г. компания Фиат купуват Алфа Ромео, а малко по-късно и Maserati.

Днес Фиат е сред марките утвърдили се като лидери на световния автомобилен пазар. Техните произведения се изнасят в страни по целия свят като Италия, Полша, Бразилия, Аржентина, Китай, Франция, Индия и др.

Fiat бележат великолепни успехи след 1967 г. Те печелят над 14 награди за Автомобил на годината в Европа и са признати поради качеството на модели.

Фиат е абревиатурата от Fabbrica Italiana Automobili Torino. След 1910 г. компанията става, най-голямия производител за страната си, на лекотоварни коли и се нарежда на девето място в света.

За първи автомобил на Фиат се счита модел 3 ½ CV. Възход бележи след 1908 г., когато изнася произведенията си за САЩ. По това време в щатите притежанието на Фиат се е тълкувало като признак на висока класа и изключителен вкус.

Когато отмиава Втората Световна война, компания Фиат има спад, поради щетите, които са и нанесени, но това не я спира да се разраства. Не след дълго от 80% дял, тя бележи продажби над 87%. След 1925 г. Фиат построява фабрика, с най-големи размери за Европа. Само на 18 години внука на Джовани Анели, Джани Анели, поема контрола и управлението на Фиат, а по-късно и като председател.

Фиат се развиват светкавично бързо, представя голяма продуктова линия от конкурентен набор от коли. Нарежда се сред големи имена на други производители сред, които Ивеко, Ферари, Мазерати, Ланча, Алфа Ромео, Абарт.

С годините Фиат се изгражда като марка на леки автомобили гарантираща сигурност на пътя и безопасно пътуване. В тази чест през 1960 г., компанията открива център за безопасност, който се фокусира над въпроси за разработване на актуални системи и устройства осигуряващи комфорт на пътя. Форд компанията се фокусира и върху въпроси за намаляване вредното влияние от производство на коли върху околната среда.

Днес Фиат е познат навред по света с модели като: Уно, Сейченто 500, Гранде Пунто, Албеа, Браво, Крома, Добло, Сиена и Линеа, Фиорино, Идеа и Мултипла, Палио, Панда, Седичи, Страда. Всички те се отнасят в основното портфолио на компанията, впечатляващи с надеждността и безопасността си на пътя.