Citroen

През 1919 година са поставени основите на френската компания за автомобили Ситроен. Техен баща е Андре Ситроен. Още през първата година от появата си те вече излизат на пазара с първия модел на Citroen – Type A. Това творение се превръща в първото икономичен изобретение на автомобил от всички серийни производство в Европа. Задейства се посредством стартер и електрическо осветление. Само за 2 години компания Ситроен създава 24 093 модела Type A.

През 1924 г. се появява модел В10 с цялостна каросерия изработена от стомана. През 1933 г. на пазара Ситроен излиза с Розали, първият двигател на дизел.

Едно десетилетие по-късно, през 1934 година френската компания бележи нов успех с първият Траксион Аван, сериен автомобил задвижван, чрез предно предаване. Името на модела е Citroen Traction Avant, а известността му се носи по целия свят. Непретенциозния стил на Ситроен, предвиден за масовата аудитория е характерен, но не и проницателен.

В 1948 година Ситроен не пада от подиума на светска слава и представя легендарният модел 2CV.

Ситроен създава хидропневматично и саморегулиращо се окачване. В 1955 г. създава и пуска на пазара, първата кола, чиито спирачки са дискови, модела е DS. В историята се записват създателите на Ситроен и през 1967 г., когато създава въртящите се предни фарове, непознати до тогава за континента Европа. Модели DS, CX и 2CV впечатляват с авангарден стил, модерна визия и уникален дизайн. Ситроен се превръща и в пионер по отношение на аеродинамичния дизайн за автомобили.

Ситроен става дял от втория в света сред производителите на автомобили, Пежо Ситроен Груп.

От създаването на Ситроен, компанията започва с добър старт, но това не пречи да се превърне в символ на революционен технологичен прогрес и дизайн в световен мащаб.

Логото на Ситроен изобразява следите от зъбчати колела на скорости. През 2009 г. в чест на годишнина на Ситроен логото е заменено с ново мото, значещо: „Съзидателна технология“

Днес Ситроен се представа в блестящата си визия с портфолио на модели: C-ZERO; C1; C3; C4 ; C5; C6; C-Crosser; C8; DS3; Елисе; Джъмпи, Берлинго, Немо, Джъмпер.