BMW

Основите на автомобили с марка BMW са поставени в началото на миналия век 1913 година от Карл Фридрих Рап. Той отвара врати на голямата компания в град Мюнхен, Германия, като в началото създава двигатели за самолети. С първоначалната дейност на производство се постава и началото на световно известната немска марка за автомобили днес – BMW, а именно логото изобразяващо въртящо се самолетно витло в три цвята придружено с Баварския флаг.

Бързо известността и продажбите на самолетни двигатели растат, но нуждите се свеждат в няколкогодишна слава, която трае по времето на Първата световна война, след което дейността на BMW се насочва към производство на спирачки за влакове. През 1923 г. компанията сътворява първия мотоциклет, познат като R32. Той е с въздушно охлаждане и двигател с обем 500 куб. см.

Мотоциклети R12 и R75 на BMW са широко използвани в германската армия по време на Втората Световна война. Модел BMW R75 е придружен от кош, а колелото към коша е задвижвано, чрез диференциал, позволявайки по-голяма проходимост.

Няколко години по-късно през 1927 г. BMW започва производство на автомобили. Така фирма „Fahrzeugfabrik Eisenach A.G.” създава първата си леката кола Dixi на BMW.

Днес марка BMW се слави с творението на 6-цилиндрови двигатели за спортни автомобили и седани. Кабрио, роудстър и седан са в дългите им списъци.

В края на Втората световна война, голям успех в компанията на марка BMW, стават модели на микро кола BMW Isetta. Тя е продължение на италианския Isetta, придружена от BMW двигател.

В следващите години BMW насочва силите си към сътворяване на луксозни автомобили от най-висок клас. Познатите и днес автомобили се характеризират със спортна визия, мощни двигатели, отлично управление и динамика. Типично за марка автомобили на BMW е задното предаване или 4×4 предаване.

Днес BMW е лидер в производството на автомобили, мотоциклети и двигатели. Световната слава на компанията се базира на голямо разнообразие от спортни модели автомобили, луксозни автомобили. Всички те са високопроходими, хибридни, модерни и икономични. Не случайна е и славата на BMW като участник номер едно в най-известни и престижни спортове с моторни средства, на първо място сред, които е Формула 1.