Audi

Ауди е немска автомобилна марка, известна по света и с над един век история. Тя е символ на иновации, технологии и дизайн.

Ауди е основана през 1909 г и има седалище в Инголщат, Бавария, Германия. История й започва още в далечната 1899 г.

Ауди е част от компанията на Фолксваген Груп, които са трети сред световните производители на автомобили. Моделите им се славят с разнообразие от кросоувър СУВ до малки коли, а така многообразна е и ценовата листа за предложенията им.

Мото на известната марка е „Vorsprung durch Technik“, в превод значещо „Прогрес чрез технология“. Те трайно отстояват позицията си и се доказват през годините като лидери сред създателите на автомобили.

Като лого за Ауди са четирите окръжности с еднакви размери, които се преплитат. Четирите кръга са символи на всяка една от марките на Ауди: Ауди-Дампф-Крафт-Ваген-Хорх- Вандерер, начело с Ауто Юнион, първият създател на компанията.

Първият създател на компанията е бил Аугуст Хорх и С-ие през 1899 г. Компанията е носела име Аугуст Хорк, по-късно в 1909 г, Ауди. Името на Ауди е дадено от сина на Хорх, идва от латински „horch“ и немската дума значеща аз чувам и част от името на основателя си.

Прогреса за Ауди е доста светкавичен. Така през1932 Ауди, Хорх, Вандерер и ДКВ се обединяват и поставят основите на Ауто Юнион. В 1959 г., когато Даймлер-Бенц става 100%-ов собственик на ново формираната фирма, прави опит да я продаде на части на Фолксваген. През 1969 г. става сливането на Ауто Юнион с НСУ и така се поставят основите на Ауди НСУ Ауто Юнион, известна днес като Ауди. След първата половина на миналия век, в годините между 60-70-те, компания Ауди се развива светкавично бързо и представя на пазара първите серии: Ауди 80, 90, 100 и 200, които и до днес се подобряват. През 1980 година, компанията представя своето Куатро, с което достига световна слава.

Ауди бележи невероятни успехи през всичките години на своето развитие и израстване. Така през 1980 г става лидер в производството на 5-цилиндрови линейни двигатели. Сред най-великите модели на Ауди, в тези години са: Ауди Купе, Куатро, Ауди Купе GT. По-късно през 90-те за най-успешни коли се смятат серии като А3; А4; А5; А6; А8; ТТ; R8; Q5 и Q7. За най-миниатюрен модел на Ауди се счита Ауди А2, но той вече не е в производството на компанията. През 2010 се появява първото Ауди А1. Спецификата на Ауди по отношение на дизайн е разнообразна. Сходни със серия А, са серии S и RS, но те предлагат по-голяма мощност и по-спортен характер.