Alfa Romeo

Алфа Ромео са италиански автомобили, част от Фиат. Главно седалище на фирмата производител е разположено в Торино, Италия.

През 1907 година са поставени основите на първият автомобил с марка Алфа Ромео в Милано. Там аристократ създава фирма партнирайки си с френската автомобилна компания. Първото име на фирмата Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, в превод Ломбардска автомобилна фабрика.

Първите създадени от нея коли са по стандарти взаимствани от френските, а по-късно A.L.F.A. На по-късен етап те започват производство по собствен стандарт. За техен създател се слави Джузепе Мероси. През 1915 г. финансовата криза повлиява фабриката и е изкупена от Никола Ромео. От 1918 г. марката набира още по-голяма слава и създава все по-добри модели.

Днес Alfa Romeo е известна с много спортни модели, сред които най-новата 4C.

Дизайна на автомобила е спортен модел, двуместен с карбонов монокок, характерен за най-популярните екзотични спортни коли по света. Alfa Romeo 4C се задвижва от 4 цилиндъра на двигателя, притежава 1.8 литрова вместимост, а мощността обхваща 240 к.с. Като общ обем колата достига 950 кг и развива 100км/ч за по-малко от 5 минути. Лекотата на автомобила го прави изключително бърз и практичен, като по никакъв начин не покачва разхода за гориво. По останалите размери Alfa Romeo 4C притежава 4000 мм, височина 1180 мм, широчина 2000 мм и 2400 мм междуосие.

Наред с най-новата атракция в производството си компания Алфа Ромео вещае производство и на други спортни модели, един, от които се очаква да носи името Stradale. Очакваната за него скорост ще е 275 км/час, мощността на двигателя 270 к.с. Очаква се и пускане на кабриолет Alfa Romeo 4C. Новите версии на Alfa Romeo 4C се произвеждат във фабрика Maserati в Модена, Италия.