Мерцедес Бенц – Mercedes

Автомобила сред колите, най-известната, луксозна и класическа лека кола, на която всеки шофьор ще се възхити. Не само дизайн, но и технологии, двигател и всичко в тази марка автомобили е прецизно, висококачествени и доказало се през годините.

Много са чували историята на Първия автомобил на бензин, а тя започва на 1 октомври 1883 г., която Карл Бенц създава кола на четири точила с вътрешно горене и двигател. Нарича я на дъщеря си Мерцедес, а фамилията е продължението на великолепния автомобил. Мрцедес Бенц, основава своя компания наред с Макс Каспар Розе и Фридрих Вилхелм Еслингер, бизнесмен и търговец. Само след няколко месеца е патентован първия газов двигател, които работи, чрез запалване в горивна камера, и притежава системата на база изпускащ клапан, за регулиране на скоростта. Така е сътворен и първият високооборотен двигател на вътрешно горене.

След няколко години Карл Бенц създава триколесна моторна каляска и карета с двигател. След, което потегля с двамата си синове на автомобилно пътешествие.

Като марка автомобили Мрецедес Бенц се появяват едва през 1901 г. Компаниите на Даймлер Моторен Геселшафт и Бенц се сливат под едно име Даймлер-Бенц, а по-късно се преименуват като Мерцедес-Бенц.

Днес Мерцедес Бенц е част от Даймлер АГ, компания прочута с иновации, водещи стандарти в индустрията безопасни и първокласен стил и дизайн. Тя е харесваната марка, притежава отлична репутация, дължащи се на доказани качества, издържливост и здравина. Тази марка бележи първо място по най-късно отстранявани от употреба автомобили.

Днес малки и големи знаят за марка Мрецедес-Бенц, която е създала десетки хиляди модели, всеки от които е отбелязъл завидни позиции в едно или друго отношение.

Благодарение на неуморния труд и вечния стремеж към подобрения инженерите – К. Бенц и Г. Даймлер поставят основите на множество открития и иновации, сътворяват двигател с вътрешно горене; първата състезателна кола 1928; най-новата дизелова кола за масово производство 1936; през 50-те модели Финтейл и Понтон3; през 1965 г. S-класа; от 1976 г. модел 300D; Е-класа, първа по рода си от 1986, първа C-класа през 1993; модел SL73 AMG 7.3 V12 от 1995; последвани от CLK (1996), SLK (1997), CLS (2004), Блутек 2007, а през 2010 SLS AMG.

Днес всички модели на Мрецедес-Бенц се класират по: клас и вместимост на двигателя. Това не е строго прието за всички, но значително преобладава. Наред с това сред Мерцедесите се открояват класи като: А-класа; В-класа; C-класа (характерна със седан, истейт, спортно купе), CL-клас; CLK; CLS-класа; E-класа; S-класа; SL и SLK-класа; G-класа (4х4), GL, GLK и M-клас, R-класа.